Balta Potcoava Cruceni – interviu cu Robert Szabo, președintele clubului de pescuit Team Idella

Recunosc, n-am întâlnit de foarte multă vreme un pescar care s-a întors de la o baltă de pescuit cu atâta bucurie și entuziasm. Ca pescari pasionați, sigur înțelegeți cum e să găsiți o baltă care vi se potrivește, care vă poate oferi toate condițiile pentru un pescuit frumos și relaxant. Robert Szabo, președintele Clubului Team Idella, a găsit recent o baltă superbă, balta Potcoava Cruceni, despre care ar fi mare păcat să nu povestim:

Balta Potcoava Crucieni pescuit

Balta Potcoava Crucieni

Balta Potcoava Crucieni pescuit

Balta Potcoava Crucieni pentru pasionații de pescuit

Foișor Potcoava Crucieni

Foișor Potcoava Crucieni

Pentru început, să vorbim despre detalii generale: unde e situată, cât faci de la Timișoara, ce lungime și ce adâncime are…

Pe vremuri, acolo curgea Timișul. Potcoava este complet închisă acum, a fost un stăvilar mai demult, dar când au mărit digurile au astupat stăvilarul respectiv. E complet independent, vine Potcoava, digul și apoi Timișul. Deci e înainte de dig, cum ar veni.

Distanța de la Timișoara până la baltă e de circa 50 de kilometri. Ca lungime, balta are aproximativ doi kilometri, se pescuiește pe un singur mal, iar distanța de pe un mal pe celălalt e între 30 și 50 de metri, în funcție de loc. Adâncimea e între doi și opt metri, dar în unele locuri este apă și mai adâncă. Apă mică găsești doar în câteva locuri, în general e apă adâncă.

Foișor la balta Potcoava Crucieni

Foișor la balta Potcoava Crucieni

Captură de la Potcoava Crucieni

Captură de la Potcoava Crucieni

Potcoava Crucieni

Potcoava Crucieni – captură

Ai mai pescuit acolo?

Nu, a fost pentru prima dată. Am văzut câteva poze publice cu balta și m-a acaparat faptul că se pescuiește pe un singur mal, balta este foarte sălbatică, și pe malul opus este lăsată sălbăticia, adică papură, un pic de iarbă, câte un copac, o creangă…Deci e foarte, foarte sălbatică. Eu sunt pescar de crap dar am crescut cu pluta în mână, cum ar veni. Nu pot lăsa pluta! Pentru cei care pescuiesc la plută este un loc ideal!

Într-adevăr, la un moment dat a început să bată vântul și a fost mai dificil de pescuit, însă am trecut pe feedere. Crapii sunt foarte bătăioși, de la jumătate de kilogram, prinși la plută – la mal la fixă, mai exact – până la crapi comuni de circa 7 kilograme. Patronul nici nu știa că are pești așa mari în baltă

Noi când ne-am dus eram fermi convinși că peștele cel mai mare e de cinci kilograme dar, din punct de vedere al amurului, balta are de la șase kilograme în sus, până în opt, dar nu s-au băgat. Încă nu s-a prins nici un amur, de un an și ceva, de când a fost populată balta.

Locația e foarte frumoasă, cu un foișor pe malul apei. Din trei în trei locuri există câte un foișor pentru pescari. Nu prea ai umbră peste tot, și atunci se pot folosi acele foișoare. Pe baltă sunt și foișoare mari, cu masă, cu bancă, cu absolut tot. Partea faină e că sunt situate la 50 de metri de luciul apei, așa că poți să mănânci acolo, sau să bei o bere fără să îi deranjezi pe ceilalți pescari.

Captură pe baltă

Adina Topor

Captură pe baltă

Adina Topor

Captură pe baltă

Adina Topor

Te-ai gândit să organizezi aici un concurs sau o ieșire cu mai mulți membri din club?

Da, ne-am gândit la asta. În mod sigur vom face un concurs pe balta Potcoava Cruceni. E un loc excepțional pentru așa ceva! Din punctul meu de vedere, e mai mult o baltă de pescuit sportiv, dar foarte relaxant. E un loc unde te detașezi de absolut tot. E o liniște moartă pe baltă! Nu-i cale ferată, nu-i autostradă, nu-s mașini. E o liniște atât de moartă încât, în drum spre casă, am oprit radio din mașină pentru că ne deranja. Ne-am obișnuit atât de mult – în cele 50 de ore cât am stat pe baltă – cu liniștea de acolo încât nu am mai suportat zgomotul. A fost foarte, foarte frumos!

Cum ați fost primiți de către proprietari?

Proprietarii sunt oameni minunați! Dimineața la ora șase ieșeam din cort și aveam cafeaua în termos, cu zahărul, laptele și paharele lângă, puse frumos într-un coșuleț. Eram salvați! În fiecare dimineață aveam cafea fierbinte, proaspătă. Spectacol!

Marius a vrut să doarmă pe baloți de fân. Imediat a apărut proprietarul cu mașina încărcată de baloți. Deci nu ne venea să credem! Nu am mai văzut așa ceva! Nu aveam cu ce să aprindem cărbunii, iar proprietarii au trimis pe cineva să ne aducă resturi de lemne să facem focul. Plus că ne suna proprietarul și ne întreba dacă totul e în regulă, și dacă avem nevoie de ceva. Imaginează-ți o asemenea ospitalitate!

Ce reguli ajută la păstrarea liniștii și curățeniei pe baltă?

Nu ai voie să intri cu mașina, ci doar să-ți descarci lucrurile. Nu știu dacă face așa cu toată lumea, când e balta plină nu cred că are timp, dar a venit patronul cu noi, ne-a luat cheile de la mașină, ne-a scos el masina ca să nu mai mergem noi pe jos. La fel, la plecare, a venit și ne-a luat cheile de la mașină, că o aduce el, să nu mai mergem noi. Venea cu mașina, ne dădea cheile, încărcam și ieșeam. A fost o primire atât de frumoasă!

Ce m-a uimit, ce m-a surprins într-un mod foarte plăcut, a fost faptul că, la ieșire, am fost întrebați ce ne-a plăcut și ce nu. Erau sincer interesați de acest lucru, pentru că își doresc să îmbunătățească acolo unde se poate. Își dau interesul! E o chestie diferită față de alte bălți. Se vede că se implică și o fac cu plăcere.

Foișoarele sunt făcute cum trebuie, nu de mântuială. Săptămâna aceasta pun dușuri. Săptămâna viitoare vreau să merg din nou, în week-end. Gazonul e tăiat la milimetru, totul e foarte frumos amenajat.

Ai scrumieră. Ne-a rugat frumos să nu aruncăm mucurile de țigară, ceea ce mie, oricum, mi se părea normal. E bine că anunță pe toată lumea că sunt scrumiere.

Chiar dacă am prins două zile în care am balta a fost plină, nu am fost deloc deranjați. Deci sunt locuri destul de mari între pescari. Nu extrem de mari, dar cât să fie liniște. Toți care au fost pe baltă au păstrat liniștea. Sigur, se auzea că vorbesc, dar nu urlete sau certuri, ci pescari foarte civilizați.

Grătar la baltă

Grătar

Captură pe baltă

Ionuț Enea

Cât e taxa pe balta Potcoava Cruceni?

Taxa pe baltă e 15 lei, o taxă modică. Poți sta de dimineață până seara și poți lua trei kilograme de caras.

Ce pești ați prins?

Am prins, la fixă, începând de la crap, roșioară, babușcă, plătică, caras, somotel, pietrar și regina bălții. Deci la fixă în mal. E un loc excepțional și pentru că poți prinde mai multe tipuri de pește. Nu am numărat peștii, oricum am prins peste zece crapi.

Imaginează-ți că noi am fost în echipa Szabo – eu cu Adina – cu câte un băț, și am luat undeva la vreo 17 crapi. Doar la un singur băț, adică două, fiecare la bățul lui. A fost așa, de distracție. Noi ne-am gândit mai mult să facem o ieșire de relaxare. În schimb, ne-am trezit cu o partidă de pescuit cu un băț, nemaipomenită!

Erau atât de bătăioși că aproape fiecare pește îl scoteam la standul vecin. Nu puteam să-i țin. Oricât de mic ar fi, la un kilogram-două, îl scoteam la alt stand. Cum am pățit cu crapul sui, un crap lunguieț foarte sălbatic, pe care l-am scos la patru standuri distanță. N-am putut să îl țin! A urmat un drill la match de jumătate de oră, în care ne-a plimbat toată balta până l-am scos.

De foarte mult timp căutam un asemenea loc, să nu fie cu pontoane, să fie cât mai sălbatic posibil și să fie liniștit. Am plecat sâmbătă seara și am stat până duminică la ora opt și jumătate. De obicei, plecăm de pe baltă la prânz, dar de aici nu ne lăsa sufletul să plecăm mai repede.

Captură pe baltă

Marius Burduja

Captură pe baltă

Marius Burduja

Ce dezavantaje are balta?

Unul singur. În momentul de față, singurul dezavantaj e puzderia de somotei americani pe care-i întâlnești oricum în 90% din bălțile din România. Totuși, se rezolvă foarte simplu problema cu porumbul tare, porumbul uscat. Două boabe de porumb uscat fiert. Eu cel puțin așa am scăpat de ei. Nu am prins nici un somotel. În schimb, am luat tot ce era crap în zonă.

Câte kilograme a avut cel mai mare pește?

Cel mai mare a avut circa 7 kilograme, un crap comun lung, sălbatic rău. E un pește care era deja în baltă înainte să fie Potcoava privată. Din lotul vechi de pești.

Am fost cinci oameni, hotărâți să ieșim la grătar, și ne-am trezit cu raiul pescarului la staționar. Abia ne-am dus să mâncăm, să facem grătarul. Nici unul dintre noi nu voia să plece de lângă bețe. Micul dejun în luam la trei-patru după-masa. Nu mai puteam de foame, dar nu am plecat de lângă bețe.

                                                                    Interviu realizat de Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (10 votes cast)
Balta Potcoava Cruceni – interviu cu Robert Szabo, președintele clubului de pescuit Team Idella, 4.0 out of 5 based on 10 ratings

Author Bio

Leave a reply