Carlige crap

Despre carlige de crap

Vom discuta despre cele mai importante notiuni legate de carligele de crap. Carligul este cea mai importanta parte a echipamentului din momentul in care crapul a luat momeala pentru ca face legatura intre lanseta si peste. De aceea trebuie sa fim siguri ca penetrarea carligului de crap sa se faca bine si pestele sa nu reuseasca sa scuipe carligul prea usor.

Carlige cu sau fara barbetaCarlig de crap cu barbeta sau carlig fara barbeta ?

Prima decizie care trebuie luata este daca sa folosim un carlig cu barbeta sau un carlig fara barbeta. Multor pescari aceasta decizie nu le va apartine din cauza ca multe locuri de pescuit nu permit decat utilizarea unui carlig de crap fara  barbeta. Daca totusi aveti de ales va recomandam sa folositi intotdeauna carligele cu barbeta.

Multi crapi din apele des pescuite au invatat sa scuipe carligele pentru a scapa, iar un carlig fara barbeta le usureaza foarte mult acest proces. Intr-o sesiune de pescuit momeala noastra de carlig va fi adeseori luata de crapi iar carligul va intepa gura pestelui. Cand acest lucru se intampla crapul de cele mai multe ori isi va scutura viguros capul dintr-o parte in alta iar momeala atasata carligului poate face de multe ori ca varful carligului sa iasa din carne si sa-si piarda aderenta iar pestele va scuipa foarte usor montura cu carlig fara barbeta.

Spre deosebire de un carlig de crap fara barbeta la cel cu barbeta este necesar doar ca varful sa penetreze pana dupa barbeta si astfel pestelui ii va fii foarte greu sa scuipe montura afara. Singurul dezavantaj este ca acest tip de carlig ii va cauza mai multe rani gurii crapului decat celalalt.

Despre ascutimea unui carlig de crap

Unul dintre cele mai importante lucruri de retinut despre carlige este sa ne asiguram permanent ca acestea raman ascutite. Un carlig bine ascutit va intra in carne mult mai usor permitandu-i barbetei sa penetreze rapid si sa obtinem o legatura stransa intre lanseta si peste. Un varf care nu este ascutit bine s-ar putea sa nu penetreze foarte bine si astfel permitandu-i pestelui sa scuipe montura. De asemenea un varf prea plat va face o gaura prea lata in gura pestelui si astfel carligul nu va avea aderenta si va iesi foarte usor. Deci retineti, un carlig ascutit bine inseamna o penetrare mai rapida.

 

Un test pentru ascutimea carligului de crap

Un test pe care puteti sa-l faceti pentru a testa ascutimea carligului este prin tragerea lui pe unghia de la degetul mare, acesta trebuind sa lase o urma. Alt mod, mult mai eficient este sa puneti si momeala pe care o veti folosi (boilies, peleta, etc.) pe fir si sa puneti in palma intreaga montura  tragand incet de celalalt capat. Carligul ar trebui sa se roteasca si sa intre in piele. De asemenea am observat ca folosirea unei unelte de ascutit carlige va atrage dupa sine pierderea anumitor calitati ale carligului de aceea va recomand sa o folositi doar atat timp cat va ia sa faceti o montura noua.

Grosimea carligelor de crap

Carligele de crap sunt produse in diferite marimi si modele. Ca o regula generala putem spune ca un carlig de crap cu cat este mai mare cu atat este mai gros. Sunt de parere ca in unele situatii grosimea carligului poate face diferenta intre a agata un peste si a rata un peste. Cu cat un carlig este mai gros cu atat forta necesara pentru ca barbeta sa penetreze bine va fi mai mare. Problema care se iveste aici este ca multi crapi mari nu vor trage in forta, deoarece sunt foarte atenti in momentul in care se hranesc si vor lua momeala foarte gentil. Daca simt vreun pericol vor incerca imediat sa scuipe momeala. Cu o grosime a carligelor de crap mai mica barbeta are o sansa mai mare sa penetreze chiar si cu crapi foarte precauti.

Un alt beneficiu al folosirii carligelor de crap subtiri este greutatea. Unii crapi se hranesc incercand sa traga momeala de la cativa centimetri distanta iar in acest caz o momeala mai usoara va ajunge mai repede in gura crapului decat o momeala grea. Deci folosind un carlig de crap subtire acesta va fii si mai usor iar momeala va fi mai usoara la randul ei.

Eu incerc de cele mai multe ori sa folosesc cel mai mic carlig cu care stiu ca pot avea succes, in special in zilele cu foarte multa lumina. Uneori pun un carlig de crap mai mare pe timpul noptii dar acest lucru de multe ori necesita folosirea unui momeli plutitoare pentru a contracara greutatea carligului mai gros.

Cu stima,

Slagian

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (23 votes cast)
Carlige crap, 5.0 out of 5 based on 23 ratings

Author Bio

Leave a reply