Cupa Idella Ediția a III-a Debeljacka

Team Idella a încheiat de curând a III-a Ediție a Cupei Idella, pe o baltă specială, Debeljacka, locul de unde a pornit și prima ediție. Toate cele trei competiții au avut ceva aparte, însă Ediția a III-a s-a dovedit a fi un concurs mult mai serios, unul matur. Semn că băieții de la Team Idella muncesc cu sârguință la fiecare partidă. Dovadă stau rezultatele și amintirea unor experiențe cu totul unice. Cel mai bine e să îl lăsăm pe organizatorul Cupei Idella, Augustin Barac, și pe pescarii de pe podium să ne povestească:

Augustin Barac, zis Gusti, organizator al concursului de pescuit Cupa Idella Ediția a III-a

Augustin Barac, zis Gusti, organizator al concursului de pescuit Cupa Idella Ediția a III-a, cu cele trei diplome

Augustin Barac, zis Gusti, organizator:„Organizarea unui concurs de pescuit nu e o chestie foarte deosebită. Trebuie să iei contact cu administrația bălții, vorbești cu ei, stabilești ce reguli se impun din partea lor și apoi te mobilizezi ca să-ți iasă organizarea ta la fel cu cerințele lor. Trebuie să respecți regulile bălții ca să poți să-ți faci concursul în continuare.

Ca și organizare nu-i foarte mult, avem norocul că suntem niște băieți de treabă în club și ne ajutăm unul pe altul. Robert s-a ocupat de diplome, de cupe, de medalii. Noi am stabilit relația cu administrația bălții, am închiriat balta. Cam astea sunt toate treburile. Acum ce mai trebuie pus la punct și de stabilit sunt detaliile ce țin de pescuit care, în general, sunt făcute tot după regulile bălții.

Tragerea la sorți a standurilor

Tragerea la sorți a standurilor pe balta Debeljacka

Am ales Serbia pentru că închiriatul bălților e mult mai ieftin și pentru că, fiind baltă mică, e limitată și nu se poate face alt stil de pescuit în afară de acela dat de standul pe care îl tragi la sorți. Un alt motiv pentru care am ales Serbia este acela că bălțile sunt foarte, foarte bine populate. Toate atuurile se îndreaptă către ei, din păcate, și nu către noi.

Pe lângă Team Idella, au mai participat și alte două cluburi. A fost o echipă de la Ghiti Baits și doua echipe de la Carp Team Timișoara. Ghiti Baits e și club, și producător de nadă.

Balta Debeljacka, locația în care s-a desfășurat Ediția a III-a a Cupei Idella

Balta Debeljacka, locația în care s-a desfășurat Ediția a III-a a Cupei Idella

Totul a fost excelent. Competiția a fost mult mai strânsă pentru că a avut miză. N-a mai fost ca și la celelalte ediții unde, neavând o miză, tratau concursul ca pe o clacă sau o pescuială cu prietenii. Acum, însă, a fost o competiție în adevăratul sens al cuvântului. Toți au avut dorința să prindă pești, să facă treabă, nu a mai fost tratată cu mai puțin interes.

Asta am și vrut — să ridicăm ștacheta, să fie o competiție, să nu rămână la nivel de clacă. Acestea sunt și țelurile clubului, și anume ca încet-încet să creștem, să fim mai sus și mai buni de la an la an.

Toți au fost mulțumiți, nu au existat plângeri, neînțelegeri sau comentarii legate de organizare. Totul a fost foarte transparent și foarte ok. Chiar dacă noi am fost organizatorii și am luat toate premiile care au fost puse în joc, asta se datorează băieților din echipe care au muncit mult. Primele patru locuri au fost ocupate numai de Team Idella.

Masa cu cupele Idella, Ediția a III-a

Masa cu cupele Idella, Ediția a III-a

Valoarea premiilor a fost următoarea:

 1. Locul I – 1.300 lei
 2. Locul al II-lea – 900 lei
 3. Locul al III-lea – 450 lei
 4. Captura – 450 lei.”
Concurenții în așteptarea premierii

Concurenții în așteptarea premierii

Clasamentul final al Ediției a III-a a Cupei Idella

 1. 278,64 kg – TEAM Idella – Robert Szabo, Domițian Covaci, Baroga Ștefan – Ponton 7;
  Locul 1 - TEAM Idella - Robert Szabo, Domițian Covaci, Baroga Ștefan

  Locul 1 – TEAM Idella – Robert Szabo, Domițian Covaci, Baroga Ștefan

 2. 269,66 kg – TEAM Idella – Robivan, Mexicanu – Ponton 5 + Captura 13,72 kg;
  Locul 2 - TEAM Idella - Robivan, Mexicanu

  Locul 2 – TEAM Idella – Robivan, Mexicanu

 3. 237,92 kg – TEAM Idella – Tibi Crivoi, Tibi Micu – Ponton 3;
  Locul 3 - TEAM Idella - Tibi Crivoi, Tibi Micu

  Locul 3 – TEAM Idella – Tibi Crivoi, Tibi Micu

 4. 199,00 kg – TEAM Idella – Ghunter, Claudiu – Ponton 8;
  Concurenții de pe locul 4 - TEAM Idella - Ghunter, Claudiu

  Concurenții de pe locul 4 – TEAM Idella – Ghunter, Claudiu

  Prindere în minciog pe balta Debeljacka

  Prindere în minciog pe balta Debeljacka

  Prindere în minciog pe balta Debeljacka

  Prindere în minciog pe balta Debeljacka

 5. 197,82 kg – Ghiti Baits – Ponton 1;
  Concurenții de pe locul 5 - Ghiti Baits

  Concurenții de pe locul 5 – Ghiti Baits

 6. 181,32 kg – CT Timisoara – Edy Matei, Suba Dorin – Ponton 6;
  Concurenții de pe locul 6 - CT Timisoara - Edy Matei, Suba Dorin

  Concurenții de pe locul 6 – CT Timisoara – Edy Matei, Suba Dorin

 7. 144,16 kg – TEAM Idella – Florentin Nadai, Ediboss – Ponton 2;
  Concurenții de pe locul 7 - TEAM Idella - Florentin Nadai, Ediboss

  Concurenții de pe locul 7 – TEAM Idella – Florentin Nadai, Ediboss

 8. 104,64 kg – CT Timișoara – Vali Gherasim, Opre Ovidiu, Shabaz – Ponton 10;
  Concurenții de pe locul 8 - Vali Gherasim, Opre Ovidiu, Shabaz

  Concurenții de pe locul 8 – Vali Gherasim, Opre Ovidiu, Shabaz

 9. 76,68 kg – Robert Roman – Ponton 4;
 10. 75,48 kg – TEAM Idella – Gusti, Jianu, Dundi – Ponton 9;
  Concurenții de pe locul 10 cu tripla de aur - TEAM Idella - Gusti, Jianu, Dundi

  Concurenții de pe locul 10 cu tripla de aur – TEAM Idella – Gusti, Jianu, Dundi

Gusti cu dublă captură

Gusti cu dublă captură

Concurenții de pe locul 10

Concurenții de pe locul 10

Locul al III-lea, Cupa Idella Ediția a III-a — Tibi Crivoi și Tiberiu Micu

Tibi Crivoi: „Nu am avut cel mai bun stand, dar a fost ok, se putea face treabă. Existau standuri mai bune. A fost un stand de mijloc, pe care am încercat să-l valorificăm la maximum. Am nădit foarte mult, am observat că peștii răspund la nădire și atunci am încercat să nădim foarte des și puțin. Per total, a fost o nădire masivă, dar nu am făcut o nădire masivă la intervale mari de timp, ci puțin și des, atunci când am văzut că peștii răspund. Am folosit atât boiliesuri, cât și semințe. Mai exact, boiliesuri, pelete și semințe.

Am avut o particularitate a standului, și anume faptul că peștii răspundeau doar ziua, după ce răsărea soarele, undeva după ora opt și jumătate spre ora nouă și până seara pe la nouă, după care era pauză totală.

În ceea ce privește capturile, am avut o medie destul de bună, poate una dintre cele mai bune de pe baltă — un pește de peste 12 kilograme, doi de peste 11 kg, doi de peste 10 kg, deci am avut capturi frumoase. Am prins 29 de pești totalizând aproximativ 237 de kilograme.

Ca echipă ne-am înțeles extraordinar de bine. Ne-am completat reciproc și am făcut o echipă bună. Am fost echipa T&T, adică Tibi și Tibi. Acum, dacă mergem pe TNT, ne trebuie un Nelu în echipă sau pe cineva cu un nume care să înceapă cu N. În principu, l-am și găsit, să vedem dacă o să îl putem coopta în echipă.

Nu am avut probleme cu somnul, în prima noapte am dormit eu mai mult, pentru că a doua noapte a dormit colegul și nu am dormit eu deloc, în ideea în care ziua următoare el conducea. A fost ok, și din punctul acesta de vedere ne-am înțeles. Oricum, dacă peștele răspundea mai bine și aveam trăsături și noaptea, clar că sacrificam somnul în favoarea peștelui.

Eu am mai participat la prima ediție a Cupei Idella, iar la cea de-a doua, de la Topolovățu Mare, nu am participat pentru că am fost plecat. Și la prima ediție am luat tot locul al III-lea și captura, am fost pe standul doi. La ediția aceasta am fost pe standul trei.

M-am simțit extraordinar și sper să se facă asemenea partide de pescuit cât mai des, pentru că ridică și valoarea clubului, și valoarea membrilor. Și cu celelalte echipe ne-am înțeles foarte bine, chiar dacă concuram unii cu alții. Cu echipele de pe standul unu și doi am avut o confruntare directă, pentru că au încercat să ne limiteze posibilitățile, au încercat să ne închidă, au nădit la limita standului nostru. Totuși, a fost în limita sportivității, nu au exagerat și nu au făcut alte lucruri ieșite din comun.

A fost ok, până la urmă am reușit să ne modificăm strategia în așa fel încât să contraatacăm, să zic așa, la strategia lor. Și, până la urmă, cu rezultate bune. Concursul a fost minunat și, repet, îmi doresc din tot sufletul să se organizeze cât mai multe și, evident, la care să particip.”

Team Idella - Locurile 1, 2 și 3 la Cupa Idella

Team Idella – Locurile 1, 2 și 3 la Cupa Idella

Balta Debeljacka

Balta Debeljacka

Tibi Micu: „Cred că am scos cât se putea scoate de pe stand, n-a fost nici unul prost, nici unul bun. Problema e că noi am avut pește doar câteva ore pe zi, peste noapte n-a fost nimic. Contează foarte mult și standul, cam 70% după părerea mea. Dacă ai pește în față prinzi. Dacă nu, nu.

Tiberiu e un partener extraordinar, am muncit foarte mult, am dormit cât am putut. Ne-am înțeles foarte bine, o echipă minunată. Sper să mai prindem și următorul concurs în aceeași formație. Eu am mai participat și la Cupa Idella Ediția a II-a, unde am luat locul I. Încercăm să ne menținem sus pe podium.

Cât despre ediția aceasta, știți cum se spune: «Un șut în fund, un pas în față». Locul III — al doilea loser, cum s-ar zice. Oricum, mai trebuia nadă, un pic mai mult lucrat pe bețe… Sunt multe chestii care trebuie puse la punct. E prima oară când am lucrat în echipă în această formulă. Am vorbit și am stabilit ce se mai putea face, ne-am înțeles și sperăm că anul viitor să fie mai bine.

Ne-am înțeles foarte bine și cu celelalte echipe. Apropo, arbitrajul a fost extraordinar, unul nepărtinitor, la subiect. Când l-ai chemat a venit și a cântărit, nicio problemă.

Atmosfera a fost superbă, nu s-a țipat, totul a fost ok, nu am avut incidente. Chiar foarte frumos, concursul s-a desfășurat într-un mod plăcut. Sper să vină mai repede Ediția a IV-a. Îi felicit pe Robert, Domi și pe Ștefan! Au muncit foarte mult. Cred că e primul concurs în care, într-adevăr, au și muncit. Au avut de tras.”

Balta Debeljacka

Balta Debeljacka

Balta Debeljacka

Balta Debeljacka

Locul al II-lea și captura, Cupa Idella Ediția a III-a — Robi Solticzki și Mihai Nartea

Robi Solticzki: „Am tras standul cu numărul cinci, prima oară pe baltă, deci nu pot să mă pronunț dacă a fost un stand bun sau nu. Am avut cea mai mare cantitate de pește prinsă, noi cred că am avut 287 de kilograme în total. Toate cele trei locuri au fost ocupate de băieții de la Idella. Podiumul a fost Idella.

Noi am nădit doar cu boiliesuri și săculeț cu pelete, n-am folosit spomb-ul, nici semințe și alte drăcii. Boiliesuri cu cobra, și cu praștia câteva pelete în săculeț solubil. Asta a fost strategia noastră.

Am lucrat foarte bine cu partenerul meu, noi pescuim împreună de ani de zile. Știam fiecare ce avem de făcut, în fiecare moment al zilei și al nopții. Contează foarte mult să fie o simbioză perfectă în stand. Sunt cazuri în care unul dintre parteneri doarme mai mult sau se îmbată, sau pleacă în vizite prea lungi, ori pică în apă sau una și alta. Sunt multe chestii din care ies scântei și certuri. Nu, la noi nu a fost cazul.

Eu cu Mihai, cu Mexicanul, pescuim de ani de zile împreună, pescuit de plăcere în special și ne cunoaștem foarte bine. Al doilea concurs al meu și primul al lui Mihai a fost această ediție a Cupei Idella. Concursul a fost foarte fain și greu din punct de vedere al capturilor. În prima jumătate a zilei nu am avut pești, pe când locul I avea deja 13 pești prinși.

Ne-am revenit foarte bine când ne-am dat seama ce trebuie să facem, astfel încât sâmbătă seară eram din nou locul I, iar duminică în ultimele ore de concurs ne băteam în pești, eu cu Robert. Când prindea el, când eu, și tot așa. A fost o bătălie foarte strânsă între locul I și II până la fluierul arbitrului. Chiar fain!

Am pățit ceva ce nu mi s-a mai întâmplat în viața mea — din 37 de pești prinși, doar șase crapi au fost, în rest am prins 31 de amuri care ne-au rupt mâinile. Tot am fost vânăt pe picior, unde propteam bățul. A fost ciudat, având în vedere că nu am dat cu semințe și am nădit doar cu boiliesuri.

Cât despre peripeții, stăteam cu Mihai în stand, la bețe, și ne miram de ce nu trage, iar la un moment dat văd că se ridică hanger-ul și alarma nu scoate nici un sunet. Eu, după lansare, am uitat să pun firul prin alarmă. Peștele lua fir, vedeam hanger-ul că se tot zgâlțâie și eu nu pricepeam de ce dracu’ nu sună senzorul. Am râs în hohote în timp ce eram în drill, era și un pește frumos de vreo 12-13 kilograme. Chiar ne-am amuzat după întâmplarea asta.”

Locul 2 - Robi Solticzki și Mihai Nartea

Locul 2 – Robi Solticzki și Mihai Nartea

Dril - Robi Solticzk, locul 2 Cupa Idella

Dril – Robi Solticzk, locul 2 Cupa Idella

Dril reușit - Robi Solticzk, locul 2 Cupa Idella

Dril reușit – Robi Solticzk, locul 2 Cupa Idella

Mihai Nartea: „A fost un concurs foarte fain. Având în vedere câți pești am prins și ce cantitate am prins, a fost frumos. Și atmosfera a fost foarte faină, balta a fost ok, concursul foarte bine organizat.

Cu Robi pescuiesc de multă vreme, în general numai cu el merg la pescuit. Am avut unul dintre standurile bune, cu umbră toată ziua, cu loc de pescuit ok. Mai frumoase sunt standurile 1 și 2 pe baltă, dar pentru camping. Multă iarbă și băncuțe dar, din câte s-a văzut, n-au fost cele mai bune locuri cu pește.

Ne-am înțeles bine și cu celelalte echipe, am mers la câteva standuri și nu a fost nici o problemă, ci doar glume de genul «Facem contestație, ce căutați aici?». Dar doar în glumă, nu s-a pus niciodată problema.

Arbitrajul a fost foarte ok, Cătălin e foarte ok și ca om, iar ca arbitru a lucrat foarte bine. Când îl chemam la cântărire venea, chiar dacă nu era programat cântarul oficial. Ne-am înțeles cu el, chiar a fost un moment într-o seară când aveam opt amuri la sac și i-am zis că mai bine ar fi să vină la ora opt-nouă, decât să vină mai târziu, pe întuneric, să cântărească. A înțeles, a spus că e mai bine să vină când e lumină decât să mai aștepte doi pești și să vină pe întuneric.

Am prins foarte mulți amuri, procentual undeva peste 80% a fost amur. Cu ei chiar nu am avut multă experiență și n-am prins niciodată atâția. Chiar am rămas surprinși că aproape fiecare trăsătură era amur. A durat puțin până ne-am prins de acest lucru, ca să abordăm altfel metoda de înțepare.

La început am ratat câțiva pentru că nu ne-am dat seama că sunt amuri și am dat contră un pic cam repede. E un pește foarte rău și foarte bătăios, mai ales când îl scoți pe mal — și la cântărire, și la punere în sac. Ce să mai spun de scoaterea cârligului… trebuie să fii foarte atent pentru că, dacă începe să se zbată, îți bagă cârligul în mână. Dar, pe parcurs, ne-am adaptat situației. Ne-am bucurat foarte mult că am reușit să ne cumpărăm, înainte de concurs, o saltea tip Cradle, altfel nu știu ce făceam. Măcar în saltea se zbăteau și rămâneau acolo.

Cu siguranță voi mai participa și la următoarele concursuri Idella. Eu am participat și anul trecut, din păcate Robi n-a putut să participe. Anul trecut, fiind pe Topolovăț, a fost mai mult o întreagă distracție pe toată balta. Dar a fost fain, eu m-am simțit bine.”

În așteptarea premierii

În așteptarea premierii

Premiere captura - 13,72 kg - Robi Solticzki și Mihai Nartea

Premiere captura – 13,72 kg – Robi Solticzki și Mihai Nartea

Locul I, Cupa Idella Ediția a III-a — Robert Szabo, Ștefan Baroga & Domițian Covaci

Robert Szabo: „Cum am nimerit standul — am luat trei țigări, iar pe una dintre ele am rupt-o. Le-am ținut în mână și am tras fiecare câte una. Care a tras țigara cea mai scurtă trebuia să tragă la sorți standul. Și normal că Domi a prins țigara cea mai scurtă și a trans standul cu numărul șapte.

Măi, când am văzut ce stand avem am zis nu-i stres, am cinci litri de vin, orice ar fi, o să mă simt bine! Deci ori luăm podium, ori bem cinci litri de vin. Că o să ne simțim bine era sigur. Era clar. Nu-i cel mai prost stand dar ultima oară când am fost la baltă, standul a luat ultimul loc sau penultimul, nu mai știu. Știam că standul șapte nu-i un loc strălucit de pescuit și, cum aveam echipe bune în stânga și în dreapta, mă gândeam că n-avem nici o șansă.

Nici nu ne-am grăbit să băgăm bețele. S-a dat drumul la start și noi aveam încă toate bețele pe mal. Mă rog, între timp am început să pescuim, am nădit ușor, ca să vedem cum reacționează peștii. Cred că am fost singura echipă care a mers pe bile solubile de la Dudi Bait și foarte, foarte multe semințe. Dădeam semințe constant cu spomb-ul.

Tactica a fost relativ simplă. Dădeam din oră în oră cu semințe și din oră în oră cu bile. La unu fix dădeam cu semințe, la unu jumătate dădeam cu bile, la două cu semințe și tot așa am ținut-o până la 10-11 noaptea. Apoi dădeam doar cu bile de la Dudi. Semințe am avut din belșug, vreo cinci găleți, din care am apucat să dăm doar trei. Nu a mai fost timp să le dăm și pe celelalte două.

La noi a fost acțiune constantă, am prins și noaptea, și ziua. Noaptea nu mergea atât de bine, dar nici nu s-a pescuit atât de intens. Am lăsat mai aerisit locul, n-am făcut prea multă gălăgie. Ideea e că la noi a fost tot timpul cineva treaz și dacă nu pescuia, însă permanent cineva a fost lângă bețe. Anul trecut, am pescuit cât am pescuit, apoi dormeam toți. A fost mai dificil.

De data asta, prima noapte am stat treaz cu Domi și a doua noapte am stat cu Ștefi. Per total, de joi dimineață de la opt nu am putut să dorm înainte de concurs deloc, până duminică seara. Eu, cel puțin, în tot acest timp am dormit opt ore. Am stat foarte mult treaz. În una din nopți am apucat să dorm patru sau cinci ore și apoi pe zi, o dată, două-trei ore.

La noi cel mai mare pește a fost de 13,68 kg, al doilea cel mai mare din concurs, a fost la alții de 13,70 kg, iar captura concursului a fost de 13,72. Eram foarte aproape să luăm noi captura dar așa a fost să fie. În total am prins 278 de kilograme. La noi a mers constant, s-au văzut rezultatele de la Dudi Bait. Odată ce au intrat pe patul de nadă, acolo rămâneau.

Am recuperat foarte mult. Ne era frică că pierdem podiumul și când și-au dat drumul ne-am trezit că suntem pe primul loc, la final. Super tare!

Noi nu am avut probleme cu amurii, cred că trei sau patru am prins în total, dar mari, de la 10 kile în sus, în comparație cu restul care au prins numai amuri mici. Am prins și un șalău. Nu l-am cântărit, l-am agățat accidental și i-am dat drumul. Eu cam la fiecare partidă de pescuit prind și un răpitor. Și pe Belo Blato am prins avat, deci deja e tradiție. Nu contează, oriunde merg dau la crap dar tot prind câte un răpitor.

În echipă — surprinzător — ne-am înțeles foarte bine, în sensul că eram foarte bine organizați. Eu făceam monturile, eu lansam bețele, Ștefan scotea toți peștii și Domițian era pe partea de nădire. Deci Domi nădea întruna, Ștefan scotea peștii întruna și eu făceam monturi, încărcam bețele și le lansam.

I-am uitat eu bețele lui Domi acasă, uai ce nervos a fost! După aceea ne punem să calculăm bețele și am ieșit bine pentru că și-a adus și Ștefan bețele și am avut de rezervă. În rest, nu cred că am uitat nimic acasă. Dar bețele… Mergi la concurs și îți uiți bețele acasă!

De băut am băut în total șase beri, toți trei. Am și anunțat băieții că nu bem dacă luăm podiumul. Când am văzut că am luat avans dublu încă din prima zi, când aveam peste 70 de kilograme și următoarea echipă avea sub 40 de kg, am tras tare.

Am și pierdut foarte mulți pești. Cum balta e pistă de competiții, peștii au fost prinși de atâtea ori încât greu se mai agață. Sunt perforați, răniți în gură. Până la urmă, nu numai noi am pierdut pești, ci toți din câte am văzut.

Ca experiență a fost super ok. Nu mă așteptam să tragă băieții atât de tare, mai ales Ștefan. Nu mă așteptam să doarmă atât de puțin, a dormit chiar foarte puțin, a stat zi și noapte întruna lângă bețe, a avut grijă de ele. Am avut, oricum, mult Red Bull la noi. Am băut vreo cinci și plus un litru de alt energizant.

S-a râs întruna! Ne-am distrat, nu conta locul, noi am tras constant, n-am plecat de lângă bețe și râdeam încontinuu. Alții erau supărați, s-au mai și ciondănit, dar la noi era liniște și pace.”

Pregătirea de concurs a concurenților de pe locul 1 - Robert Szabo, Ștefan Baroga & Domițian Covaci

Pregătirea de concurs a concurenților de pe locul 1 – Robert Szabo, Ștefan Baroga & Domițian Covaci

Crap comun pescuit în concurs pe timp de zi

Crap comun pescuit în concurs pe timp de zi

Ștefan Baroga: „M-am simțit foarte bine, chiar ziceam la un moment dat că îmi părea foarte rău dacă nu veneam, s-a rugat Robi de mine să vin și chiar mi-ar fi părut rău. M-am simțit excelent, mai ales cu colegii de lucru, cu Robert, cu Domi.

E o experiență unică pentru mine, m-am aflat pentru prima dată în echipa asta și ne descurcăm, ne-am împărțit fiecare ce avea de făcut. Eu am fost cu scosul peștilor, când trăgea trebuia să fiu tot timpul în alertă, dar nu numai eu săream. Atunci când piuia, trăgea peștele, săream toți din scaun, însă eu mă repezeam pe bețe, dădeam contră și scoteam.

Anul trecut am arbitrat, însă cel mai bine e să participi la concurs ca pescar, clar! E cel mai plăcut. Când ești arbitru stai pe tușă și îi vezi pe alții cum pescuiesc și parcă ai vrea și tu, dar nu poți, nu ai voie, pentru că ești arbitru și trebuie să te ții de regulament, să fii cu ochii în patru. Apropo de arbitraj, a fost ireproșabil. Foarte bine făcut!

În echipă ne-am înțeles excelent. Ne-am împărțit foarte bine și cu somnul, chiar ne îndemnam unul pe altul la somn. Știam fiecare cât suntem de odihniți. La un moment dat, dezbăteam un subiect foarte interesant cu Robi, iar el a adormit în timp ce vorbea. A fost în prima noapte de concurs, iar el nu dormise nici în noaptea de dinainte de plecare. Știam că-i obosit și, la un moment dat, când am văzut că vorbesc singur, am spus «Bine, Robi, du-te și culcă-te!» Am zis că mai vorbesc cu gândurile mele, decât să vorbesc singur.

Eu îmi doresc să mai ieșim în formula asta. Chiar ne-am înțeles foarte bine!”

Amur prins urmând tactica de pescuit

Amur prins urmând tactica de pescuit

Selfie în pauză - Robert, Ștefan și Domițian

Selfie în pauză – Robert, Ștefan și Domițian

Domițian Covaci: „Noi am aplicat tactica devreme. Încă de la Timișoara, pe drum, am băut cinci Red Bull-uri. Am fost foarte porniți de la început, indiferent de locul pe care îl vom găsi, să muncim din prima. Evident, ceilalți aveau entuziasm, vor nădi, însă noi am zis că vom reuși prin muncă. Să muncim intens. Și, drept rezultat, am muncit primele ore astfel încât, la prima cântărire, am avut aproape dublu față de locul II, ca și capturi și kilograme.

Și-au dat ceilalți seama, la prima cântărire a arbitrului vineri seara și, din păcate, au început să muncească și ei. Și-au dat seama de ce avem noi în fața lor dublul cantității. Am avut unul dintre cele mai proaste standuri posibile. Locul de pescuit face 50% din partidă. Printre primele trei cele mai slabe, am avut. În mod real.

Și-au dat seama că nu puteam face mai mult. N-aveam nadă, momeală de pe Lună, ceva extraterestru, nu eram scafandri… Numai prin muncă. Constant. Atenție, nădeam constant. Lucram pe bețe, cum se spune. Și au început să lucreze și ei. Cei care au avut standuri foarte bune au fost deja favorizați pentru că, începând să lucreze, ne-au ajuns a doua zi și am luptat cot la cot cu ei.

Zi și noapte a fost activitate. Am muncit încontinuu, ca roboții. N-am închis un ochi, ca echipă. Tot timpul a fost o pereche de ochi, de veghe. Anul trecut, la Topolovăț, am dormit pentru că am început greșit partida din punct de vedere tactic. Aveam o nadă care atrăgea peștii mici, i-a îndepărtat pe cei mari și atunci noi nu am putut să facem nimic să concurăm la locul I. Decât să te chinui a proasta, am dormit. Am știut asta.

Eu sunt „crud” în de-ale pescuitului. Am avut plăcerea să concurez cu pescari cu experiență de peste 20 de ani, foarte buni, care au «aruncat» în apă la viața lor poate mașini, apartamente. Atâția bani au cheltuit, realmente. Și, mi-am dat seama că îi poți egala pe pescarii aceștia bătrâni dacă urmezi o nadă bună, o tactică inteligentă, dar în primul rând, de fapt, dacă muncești intens. Ca în orice lucru, sport sau meserie, trebuie să muncești intens. Și dacă muncești intens și constant ai șanse la podium.

Echipa am ales-o pe sprânceană. A fost fiecare la postul lui și ne-am completat foarte bine. Contează enorm! Am nădit eu din spomb. Spomb-ul e o rachetă foarte grea, de la care faci febră musculară. Dar, cum merg la sală de trei luni de zile, de când m-am lăsat de fumat, n-am avut nici o problemă și am dat și cu stânga și cu dreapta, cu spatele, cu fața și cu ochii închiși.

Noi și tactica am nimerit-o bine pentru că am schimbat aproape la momentele potrivite momeala din cârlig. Observam că pe acidulat nu merge, am băgat plat. Nu pot să spun ce nadă am folosit exact pentru că sunt niște secrete aici cu care o să mergem la următoarele concursuri. Dar am gândit și tactica, am abordat și tactic partida.

Ediția aceasta a fost mai serioasă decât cea precedentă, când s-au mai îmbătat vreo doi-trei și și-au pierdut portofelele prin iarbă. Da, mai serioasă față de ediția precedentă când s-au îmbătat unii dintre participanți. Acum a fost cu cel puțin câteva clase peste.

De data asta n-am mai dormit, decât o dată pe noapte, timp de patru ore, ca și ceilalți. Am plecat zombie și m-am întors veveriță fericită cu trabucul în gură. Nici ne-am realizat că am câștigat. După aceea, pe mașină ne-am felicitat unii pe alții. Eram sub imperiul acelui efort, al muncii, al obsesiei. Îmi mai ieșeam din pepeni și comentam la ei când greșeau, eram sub imperiul efectiv al muncii.

Am fost foarte preocupați să facem dintr-un stand prost unul bun. Iar de chestia asta ne-am dat seama numai când ne-a spus-o Gusti, la final: «Fraților, ați reușit de pe un stand prost să vă clasați pe podium.» Cum altfel decât prin muncă și tactică?”

Câștigătorii Cupei Idella - Robert, Ștefan și Domițian

Câștigătorii Cupei Idella – Robert, Ștefan și Domițian

Pe drumul de întoarcere - câștigătorii Cupei Idella, Ediția a III-a

Pe drumul de întoarcere – câștigătorii Cupei Idella, Ediția a III-a

Articol realizat de Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (42 votes cast)
Cupa Idella Ediția a III-a Debeljacka, 4.9 out of 5 based on 42 ratings

Author Bio

Leave a reply