Cupa Idella Freestyle Ediția I – la pescuit staționar

Team Idella tocmai și-a încheiat primul concurs de Freestyle al clubului. Robert și Adrian, organizatorii competiției, ne povestesc cum e să participi la o partidă foarte strânsă, în care fiecare pește, oricât ar fi fost de mic, putea să schimbe total locurile pe podium.

Concurs de pescuit stationar

Cupa idella la pescuit sportiv stationar

Robert Szabo: „Am încercat să facem un nucleu de pescari care să poată să pescuiască cum cred ei că e mai bine sau cum le place mai mult”

„Suntem mulți crapiști în club și căutăm să facem și o latură de pescuit staționar la nivelul clubului. La noi predomină pescuitul crapului, în proporție de 95%, dar sunt și câteva persoane care ar fi interesate să pescuiască și la staționar, la feeder, la match, și așa mai departe. Astfel, am decis să facem acest concurs cu speranța că vom atrage în viitor și pescari care practică acest stil de pescuit.

Ne așteptam să vină mult mai multe persoane, undeva la 40 de pescari, dar nu am vrut să tratăm pescuitul ca pe un interes, ci mai degrabă ca pe o competiție sportivă, motiv pentru care nu am pus bani la bătaie. Și, din câte am văzut, suma aceea (cât ar fi fost ea) ar fi făcut o foarte mare diferență.

Noi nu căutăm să facem afaceri din pescuit sau să trăim din pescuit. Ne dorim să ne vină la concurs pescari pasionați de pescuit, oameni pentru care un o cupă, un premiu, contează mai mult decât o sumă de bani, câteva sute de lei. Ăștia suntem noi în prezent, în club, și asta vrem să și atragem – pescari pasionați. Nu să alergăm după bani.

Cupele au fost foarte frumoase, cele pentru locul întâi au avut puțin peste jumătate de metru, deci niște cupe extraordinare. Toată lumea a primit diplomă, medalie mare, nu ne-am uitat la bani când a venit vorba de premii.

Eu cred că a fost un concurs bine organizat. Pentru prima noastră ediție, fiind și prima experiență în organizarea pescuitului staționar, eu cred că e foarte bine. Am făcut un concurs de freestyle în care indiferent dacă ai pescuit la plută, la feeder sau la bologneză, ai avut dreptul să-ți alegi stilul de pescuit preferat.

Unii pescari preferă doar match, alții doar la feeder. Noi am încercat să le unim și să facem un grup, un nucleu de pescari care să poată să pescuiască cum cred ei că e mai bine sau cum le place mai mult.

Nu am făcut regulamentul standard, FIPS-CIPS, care se folosește în România cam la toate partidele de pescuit staționar, pentru că e un regulament foarte strict. Noi l-am făcut mai diferit, mai liber, dar în același timp am limitat nada în așa fel încât oricine să-și poată permite 4 kilograme de nadă uscată și să aibă aceeași șansă ca și alți pescari, oameni care poate că au un buget infinit pentru nadă și ar fi venit cu 10-20 de kilograme. La 4 kg. a fost cu bun simț, o limită pe care și-o poate permite oricine, nu e o cantitate foarte mare.

Am fost puțin stresați la început, pentru că nu aveam experiență…Ne-am dorit foarte mult să iasă perfect, să nu fie greșeli, să nu fie discuții, să împărțim sectoarele cum trebuie. Într-un final, a ieșit foarte frumos. A fost voie bună, toată lumea s-a simțit bine.

Deja avem și un membru simpatizant nou, pe Marius Burduja, care s-a înscris la noi în club după ce ne-a cunoscut. A văzut cine suntem, cum suntem și ni s-a alăturat. Timp de un an va fi ucenic, iar după această perioadă urmează să fie votat, de către colegii noștri, membru oficial al clubului.

Noi ne-am atins țelul. Ne-am arătat disponibilitatea, felul în care suntem și cum vrem noi să facem pescuitul. Dacă puneam premii în bani, ne complicam pentru că trebuie să plătim impozit pe venit și așa mai departe. Banii trebuiau impozitați și justificați și, pentru că noi facem totul legal, pe acte, ar fi fost un demers puțin mai complicat. Oricum, nici nu ne interesează să dăm premii în bani. Cine este pescar și tratează pescuitul ca pe o pasiune – sau ca un sport – nu cred că stă în câteva sute de lei. Și, până la urma urmei, banii strică prietenii și evităm să punem sume mari la bătaie. Pe viitor nu se știe. Preferăm să menținem lucrurile așa. Ne dorim să mărim cupele la fiecare ediție în parte, să fie tot mai mari. Rămâne de văzut cum va fi. Cert e că vor urma și alte ediții.

La această ediție am avut feedback pozitiv, băieții au fost mulțumiți. Cu toții am avut șanse egale, orice pește putea să dea clasamentul peste cap. Asta ne dorim de la un concurs. Ne dorim foarte mult ca pescuitul să fie tratat cu sportivitate, și nu cu interes. ”

Adrian Novac: „Sper că la ediția a II-a să ne strângem cât mai mulți și să ne simțim la fel de bine”

„A fost super fain. Eu zic că a ieșit bine. Pentru prima noastră ediție, prima încercare de concurs Freestyle, a fost foarte ok. Peștele nu prea a mâncat, și orice pește prins ar fi schimbat total clasamentul. Oricum, a fost interesant din punctul acesta de vedere. Nu a condus nimeni detașat, încât să poți să zici că ia locul întâi și nu mai are nimeni nici o șansă…a fost o bătălie până la sfârșit.

Eu am pescuit în sectorul A, și am nădit cu un groundbaits făcut de mine, pe bază de krill, și la cârlig pelete de krill. Cât despre capturi, am avut doi carași, doi crăpceni micuți, unul la vreo 300 de grame, celălalt la un kilogram, și vreo doi la aproximativ două kilograme și ceva.

În total am avut 6 kilograme și jumătate, cu tot cu plasă, că s-a cântărit cu tot cu salteaua de cântărire. Nu știu curat cât am avut, probabil salteaua cântărește în jur de un kilogram. S-a cântărit la toată lumea cu tot cu saltea, că era mai simplu. Eu am ieșit pe locul I, sectorul A.

A fost super faină partida, prietenească. Pe unii dintre ei îi cunoșteam din afara clubului, și pe restul i-am cunoscut acolo. Toți sunt băieți faini, o companie chiar plăcută. Nu am avut parte de supărări sau animozități cum am văzut la alte concursuri, poate și pentru că am fost un cerc mai restrâns. De obicei, când sunt mulți, inevitabil apare câte o discuție. Aici nu a fost cazul, chiar ne-am înțeles foarte bine și a ieșit un concurs super.

Sper că la ediția a II-a să ne strângem cât mai mulți și să ne simțim la fel de bine. Oricum, vremea a fost superbă, am prins o vreme excelentă. Am avut mare noroc. Din punctul meu de vedere a fost super ok. Nu mă așteptam să iasă așa fain, mai ales când ești la început și nu te gândești chiar la toate aspectele. Din fiecare concurs înveți ceva, mai ales ca organizator.”

Participanți:

Nelu Boer
Robert Romanu
Robert Szabo
Alex Topor
Bumb Daniel Raul
Cosmin Lazăr
Răzvan Ardelean
Andrei Iaros
Andrei Galiger
Eugen Balasoiu
Adrian Novac
Valentin Adam
Sorin Niste
Sorin Bataran
Ghiță Miholca
Marius Burduja

Clasament

Sector A:

Locul I – Adrian Novac (3A) – 5, 42 kg.
Locul al II-lea – Robert Romanu (4A) – 3, 59 kg.
Locul al III-lea – Bumb Daniel Raul (5A) – 3,18 kg.

Sector B:

Locul I – Andrei Iaros (5B) – 9,92 kg.
Locul al II-lea – Nelu Boer (8B) – 7,81 kg.
Locul al III-lea – Cosmin Lazăr (1B) – 3, 73 kg.

Captura: Valentin Adam – 3,04 kg.

Urmatorii clasati:

Sector A:

Locul 4 – Alex Topor (1A) – 1,91 kg

locul 5 – Andrei Galiger (6A) – 1,97 kg

Locul 6 – Marius Burduja (7A) – 1,90 kg

Locul 7 – Ghita Miholca (2A) – 0,79 kg

Locul 8 – Robert Szabo (98A) – 0,54 kg

Sector B:

Locul 4 – Sorin Bataran (3B) – 3,44 kg

Locul 5 – Razvan Ardelean (7B) – 1,58 kg

Locul 6 – Sorin Niste (4B) – 1,48 kg

Locul 7 – Eugen Balasoiu (6B) – 0 kg

pentru poze dati click aici:

Articol realizat de Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Cupa Idella Freestyle Ediția I – la pescuit staționar, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Author Bio

Leave a reply