Localizarea crapului – iarna

Localizarea crapului pe timp de iarnă -  Locuri pescuitLocalizarea crapului pe timp de iarnă este mult mai importantă deoarece crapii au tendinţa sa se plimbe mai puţin. Daca îţi alegi greşit locul de pescuit cel mai probabil vei pleca cu buzele umflate. Din moment ce crapii se plimbă mai puţin pe timpul iernii vor fi mai puţine semne legate de localizarea lor, deci e foarte important să-ţi faci timp şi să încerci să evaluezi unde ar putea să-i găseşti. Pot fi multe zone în care crapii să se simtă confortabil pe timp de iarnă, iar aceste zone se pot schimba în funcţie de situaţii. Deci cam pe unde ar trebui să fie?

Prioritatea crapului pe timp de iarnă este temperatura. Din acest motiv, ei vor căuta zone din lac unde temperatura este mai mare. Într-adevăr, hrana este încă importantă pentru ei, dar din cauză că se mişcă mai puţin, din cauza temperaturilor reduse, au nevoie de mai puţină energie. Deci, dacă puteţi găsi o zonă care să le ofere hrană naturală, căldură directă de la razele soarelui şi le ofera în acelaşi timp şi protecţie, vei avea locul ideal pentru localizarea crapului pe timpul lunilor de iarnă.

Să vedem cateva zone care ar putea ascunde crapii pe timpul lunilor friguroase:

Vânturi calde

Orice pescar de crap cauta locuri pescuit si ştie că crapul va urma în general vântul. Dar în acelaşi timp există şi o excepţie: dacă este un vânt rece. Reţineţi ca prioritatea lor în această perioadă este temperatura, deci, de ce ar urmări ei vântul rece venind dinspre est? Eu sunt de părere că veţi găsi mai mulţi crapi în urma unui vânt rece în lunile de iarnă.

Dacă pe timpul zilei bate un vânt cald de sud-vest atunci cel mai probabil crapii vor urmări acest vânt pentru a se încălzi. Deşi, dacă sunt foarte mulţi pescari în zona aceasta atunci crapii vor găsi cel mai probabil altă zonă.

Apele puţin adânci(Locuri pescuit – Bun)

De fiecare dată când este o zi de iarnă cu multă lumină şi caldă merită să încercaţi apele puţin adânci care primesc lumină directă de la soare. Aceste zone se vor incălzi foarte repede deci crapii se vor întoarce tot timpul acolo pentru a se mai încălzi puţin. O idee foarte bună ar fi să vă pregătiţi monturile în acele zone cu ceva timp înainte de a ieşi soarele, astfel nu veţi face gălăgie când crapii vor ajunge în acea zonă. Sunt foarte multe tactici de folosit pe timp de iarnă.

Zonele cu abundenţă de hrană naturală(Locuri pescuit – Excelent)

Deşi aceste zone se vor diminua pe timp de iarnă crapii tot au tendinţa de a le vizita, deci ar fi o idee bună să puneţi o montură şi în acele zone în cazul în care nu puteţi da de ei.

Zonele cu structuri şi şovar (Locuri pescuit – Bun)

Structurile din apă reprezintă o atracţie foarte mare pentru crapi şi un loc foarte bun de localizare a lor. Pe timpul iernii crapii sunt foarte amorţiţi deci preferă să se simtă în siguranţă pe lângă structurile din apă sau pe lângă copaci.
O altă tactică bună este pescuitul în zonele cu şovar, deoarece peştilor le place să intre în aceste zone să caute hrană dar în acelaşi timp să găsească si oarece protecţie. Pe timp de iarnă paturile de iarbă de sub apă pot fi foarte productive deoarece le oferă crapilor ceva protecţie împotriva temperaturilor foarte scăzute iar în acelaşi timp şi hrană. În acelaşi timp cred ca deoarece nu foarte mulţi pescari preferă sa pescuiască în zonele cu vegetaţie crapii ajung să le asocieze cu zone din care se pot hrăni fără niciun fel de primejdie.

Insulele (Locuri pescuit – Foarte bun)

Insulele pot fi de asemenea zone pe lângă care să localizăm crapul pe timp de iarnă. Insulele tind să ofere zone cu diferite adâncimi de apă în care temperatura să varieze. Acest lucru înseamnă că se pot acomoda cu cea mai confortabilă adâncime pentru ei fără a folosi prea multă energie.

Între ape (Locuri pescuit – Bun)

În toiul iernii pe când temperatura apei se stabilizează, sunt şanse foarte mari să găseşti crapii între ape. Dacă lacul are izvoare, asigurându-se astfel apă proaspătă în lac atunci este o şansă destul de mare ca peştii să fie localizaţi între ape. Acest lucru se întâmplă deoarece apa proaspătă din izvoare va avea o temperatură mai mare, iar cum apa mai caldă se va ridica  va crea zone mai calde în jurul izvoarelor, între ape. Contează de asemenea şi adâncimea lacului, de exemplu dacă lacul este foarte adânc atunci este foarte probabil ca peştii să fie localizaţi puţin deasupra fundului. Când se formează gheaţă la suprafaţa apei, apa de pe fund va fi mai caldă deci cel mai probabil crapii se vor aşeza acolo pentru perioade mai lungi.

Cu stima,

Slagian

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (23 votes cast)
Localizarea crapului - iarna, 5.0 out of 5 based on 23 ratings

Author Bio

Leave a reply