Obiceiuri digestive la crap

Digestia crapului

Multi pescari au vazut cum crapii testeaza momeala de crap luand in gura si sufland afara dupa acea. Crapul este un peste inteligent cu o memorie buna. Stie ce este bun si ce nu este comestibil. De asemenea poate testa atat continutul nutritiv al momelii cat si gustul ei. Acesta il poate determina sa respinga momeala de crap, pentru că își amintește că o anumită substanță sau miros a fost însoțit de un cârlig.

Tot la noi pe site puteti gasi cateva filmari subacvatice in care puteti observa mai in detaliu modul de hranire al crapilor : http://www.idella.org/video .

digestia-crapului-1 Ce gust atrage crapul?

Crapii cresc repede in zonele unde apa este calda si bogata in alimente. Pot ajunge la 0.9kg intr-un an si continua sa creasca in aceasta rata pe termen nedeterminat. Crapul Asiatic poate manca zilnic pana la 40% din greutatea lui pe cand Amurul poate manca zilnic 100% din greutatea lui.

Ca toate celalalte creaturi de pe lume, crapii au cerinte nutritionale de vitamine, minerale, proteine, aminoacizi, glucide, fibre si ulei. Crapii pot simtii aminoacizii emisi de la rame, raci si plante acvatice. Orice momeala buna care contine aminoacizi va fi recunoscuta de catre crap ca fiind o mancare cu valoare nutritiva mare. Unii pescari folosesc chiar si arahide care contin lipide, zaharuri si aminoaicizi insa acestea nu imita un aliment recunoscut de catre crap.

Crapii iubesc boiliesurile, coaja de paine, carnea, porumbul, orice aroma fructata(nada care contine vitamina C), branza, faina de peste, faina de soia plina cu grasime, lactalbumina, cazeina, canepa si extract de alge maritime. De asemena crapii vor manca si imitatii de momeala buna cat timp sunt aromate sau daca seamana cu o nada des folosita. Cand boilisurile nu functioneaza, cu siguranta veti avea rezultate la porumb, fie chiar si artificial.

Cum are loc digestia crapului?

Pentru a explica de ce anumite momeli sunt atractive pentru crap, avem nevoie să înțelegem cum are loc digestia crapului. In gura crapului, cavitatea bucală este căptușită cu o membrană pliata. Mucoasa este acoperită cu proiecții microscopice numite papile si este bogata de celule caliciforme de mucus si papilele gustative. Organul palatinal din cerul gurii prinde alimentele de partea joasa a gurii. Particulele nealimentare sunt eliminate prin branhii iar bucatile mai mari de particule sunt scuipate afara. Aproximativ 97% din obiectele luate in gura de catre crap sunt scuipate afara. În partea din spate a gurii sunt dinti faringieni. Acestia sunt aliniati în trei rânduri pe fiecare parte a gurii, cu trei dinți în rândul cel mai intim și un dinte în cele două rânduri exterioare, crapul foloseste acesti dinti pentru a macina hrana.

crapi-hrana1crapi-hrana-2

Spre deosebire de multe alte animale, crapul nu are stomac. Digestia crapului are loc în intestin, care este de două ori lungimea corpului său. Enzime diferite sunt secretate de pancreas de-a lungul intestinului. Tripsina și chemotripsina sunt folosite pentru a sparge proteinele. Digestia crapului funcționează cel mai bine dacă este în măsură să proceseze o aprovizionare constantă de produse alimentare. Acesta este motivul pentru care crapii se invart în mod constant în cautarea hranei. Pescarii ar trebui sa profite de acest aspect prin hranirea lor cu cantitati mici de alimente in mod regulat.

Crapul nu poate digera toate alimentele eficient. Pot manca atat paine cat si porumb dulce dar sunt dificil de digerat. Fibrele, in special iarba si faina de peste sunt doua alimente importante pentru crap deoarece permit intestinului de a le prinde si le tine in miscare astfel imbunatatind digestia crapului. Viermii, larvele de insecte și materiile vegetale proaspete sunt doar parțial digerate și vor servi ca grosiere pentru a păstra intestinul activ și sănătos. Crapul va ingera atat namol cat si alte resturi nedigerabile pentru dieta lor.

Cateva sugestii despre momeala de crap.

Asadar, acum stim ce va manca crapul si ce va respinge. Cel mai probabil, acesta va fi un aliment aromat si usor digerabil, dar exista exceptii la fiecare regula. Momeala de crap care funcționează intr-un singur loc la un moment dat al anului nu va funcționa în mod necesar si în timpul unui sezon diferit. Iarna, pescarii folosesc des momeli care sunt usor digerabile. Acest lucru se datorează faptului că nu prea se misca crapii mult din cauza temperaturilor scazute. În lunile de vară, atunci când peștii sunt mai activi, pescarii ar trebui să utilizeze mai multe proteine ​​în momelile lor. Crapii mai în vârstă necesita mai putine proteine.

Cantități diferite de momeală pot fi necesare pentru a prinde un crap, în funcție de adâncimea apei. De exemplu, in apa unde adancimea este de circa 70cm, un pescar trebuie să ia în considerare utilizarea unei momeli mai mici și un cârlig de dimensiune mai mica. Apa mica ar trebuii momita cu seminte sau cu boiliesuri sfaramate iar pescuitul sa se faca la margine. Atunci cand crapii vor simtii momeala buna, vor veni la apa mica pentru a se hranii, marind sansele de capturarea lor. Adâncimea apei este un factor crucial în lunile mai reci. O adâncime medie de 1-2 metri este ideal pentru pescuitul de iarna. În timpul lunilor mai calde, crapii se vor hrani mai prudent. Vor mânca o cantitate mare de nada, dar de cele mai multe ori vor evita carligul pescarilor.

Nu momiti puternic la inceperea partidei de pescuit. In unele locuri, crapul nu raspunde pozitiv la cantitati mari de momeala de crap. In apele aglomerate, momitul puternic poate aduce pestii aproape de carlig.

Un motiv pentru care momeala buna nu atrage crapul ar fi ca alti pescari folosesc momeli mai bune si mai atragatoare in aceeasi apa. In asemenea cazuri, poate dura mult timp comutarea momelii potrivite. In cazul in care nu poti sau nu vrei sa schimbi momeala de crap, poti adauga DIP-uri sau esente, chiar si uleiuri pentru a face momeala buna cat mai atractiva si mai aromata.

Asigurați cantități suficiente de alimente pe gustul crapilor si astfel veti obtine o momeala buna. Dacă utilizați pelete de cânepă, acestea ar trebui să se dizolve cu ușurință în aproximativ 10 minute. Particule și bucăți de peleți ar trebui să plutească la zona momita si o pata de ulei ar trebui să fie prezenta. Peletii de calitate contin  atat seminte intregi de canepa cat si bucati macinate sau zdrobite.  Dupa circa 20-30 de minute, crapii vor gasi locul momit greu de refuzat si de ignorat.

Cu stima,

Robert

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (24 votes cast)
Obiceiuri digestive la crap, 5.0 out of 5 based on 24 ratings

Author Bio

Leave a reply