Pescuit pe Ebru versus Pescuit pe Dunare
Am trait ambele experiente in 2013 alaturi de pescari cu experienta de ani de zile pe fiecare dintre cele doua fluvii, motiv pentru care am observat diferentele si asemanarile, atu-urile si neajunsurile unei partide de pescuit pe fiecare dintre ele.
Pescuit pe Dunare
In 2013 am fost de 3 ori timp de 4-5 zile la pescuit pe Dunare: inainte de prohibitie si la deschidere in zona Bazias cat si in septembrie in zona Calafat. La Bazias am pescuit in golf, in ape linistite, aproape statatoare, intre 20 si 120 de metri de mal la porumb preparat, pelete, barilla sau hrana vie. In 5 oameni am reusit sa pescuim doar caras pana in 30-40 de bucati de toti de fiecare data. Conditiile de vreme si de presiune au fost favorabile in multe zile, momeala aruncata in apa a fost consistenta dar alt peste nu ne-a intrat in carlig.
La Calafat am pescuit cu 2 pescari care au copilarit in zona si care au practic tone de peste scoase din Dunare la activ, numai la bete. Vremea a fost buna 2 zile dupa care a crescut apa 80 de cm intr-o singura noapte si au inceput vantul si valurile. Zona de pescuit e semisalbatica cu rezultate foarte bune inclusiv anul in cauza dar pe noi se pare ca ne-a ocolit norocul la prins peste.
Ca exemplu, cu o luna inainte s-au scos de pe un singur loc in 48 de ore cca 130 kg de crap salbatic si amur. In alt loc apropiat, timp de o luna, s-a prins peste o tona de crap, exemplarele medii fiind de 13-17 kg.
Chiar daca si aici, ca peste tot, se braconeaza, exista peste doar trebuie sa ai norocul sa nu fi dat cu cateva zile inainte cineva cu curent electric pentru ca streseaza pestele atat de puternic incat ii trebuie multe zile apoi, 2 saptamani chiar, sa-si reia comportamentul de hranire spre mal. La final de partida am aflat ca tocmai ce fusese cu vreo 4 zile inainte un localnic ce a “curentat putin” zona pentru ca avea nevoie de peste. In asemenea conditii nici pescarii cu plase nu au prins peste deloc, nu doar noi. Ciudat e ca astfel de intamplari se intampla frecvent pe tot parcursul dunarii, uneori chiar cu acoperirea politiei de frontiera.
De pilda, cea mai amuzanta intamplare s-a petrecut tot aici cand un pescar sportiv a observat un braconier care curenta Dunarea pe o distanta de cca 1 km din barca. A sunat la 112 si a explicat unde se afla si ce se intampla solicitand sprijin pentru inlaturarea braconierului. Braconierul, dupa ce a dat o tura si o incepea pe-a doua, in momentul in care a ajuns in dreptul pescarului legal i-a replicat direct: “Ba, nu ai loc de mine? Ai crezut ca rezolvi tu ceva daca suni la 112?” Nu e greu sa-ti dai seama ce stupoare avea pescarul nostru pe fata. Acesta e un umor negru, tipic romanesc, intr-o tara in care “traistarul de peste” face legea iar autoritatile corupte raspund in functie de cat e de mare spaga pe care le-o dai. Cunosc pescari de 35-40 de ani care au pescuit mult pe Dunare dar in ultimii ani au acumulat atata frustrare incat nici nu vor sa mai auda si prefera sa pescuiasca la crap in Serbia si Ungaria in conditii civilizate la balti private.
Asadar, noua ne-a ramas in tot acest timp sa testam diverse retete culinare, printre care si coaste de porc fripte pe carbuni in groapa, sa bem vin si bere si sa ne complacem in frustrarea (a cata oare?) ca Dunarea ramane un rau pentru croazire si betii, nicidecum pentru pescuit sportiv.
Pescuit pe Ebru
Pe 16 octombrie 2013 am urcat in avion impreuna cu colegul meu Robert – pescar si cu Marius – amator si am fost luati din Barcelona de alti doi colegi din filiala din Spania a clubului Team Idella, dupa care am mers direct sa pescuim pe raul Ebru sau Ebro cum se mai numeste local.
Am campat cu corturile si cu masinile direct pe malul apei, am momit superficial din mana la cca 40 de metri si am lansat betele. In cateva ore am avut deja raspuns, un crap salbatic de cca 12 kg. Apoi, la interval de 2-3 ore se prindea cate un crap intre 8 si 15 kg in special intre orele 22.00 si 08.00, pe timp de zi activitatea fiind putin mai slaba de 4-5 ore dar totusi se prindea. Captura cea mai mare a fost un crap frumos de 20 de kg. Alte specii prinse: anghila, rosioara la 0,5 kg, platica la 1 kg si raci. Somnul nu a vrut sa intre nicicum timp de 4 zile cat am pescuit pe Ebru, nici noua si nici altor pescari straini din preajma noastra.
Nada folosita a fost Halibut, un sac de 20 kg cumparat local, iar pe carlig am avut pelete si boiles robin red si halibut. In ultima noapte am inceput sa plantam din barca si sa momim locul cu porumb. Rezultatele au inceput sa fie mai bune, uneori avand chiar si 3 “run-uri” simultan. Practic la un moment dat ne invitam reciproc sa contram pentru ca aveam dureri de maini la cat peste prinseseram. Crapul il eliberam in apa, pe Ebru fiind obligatoriu acest lucru, permis fiind doar salaul si somnul de luat acasa, ba chiar esti obligat sa lasi pe mal aceste doua specii daca le prinzi. Noi la salau nu am dat deloc.
Putem spune ca in sfarsit in 2013 am fost pe un rau si am prins peste pana ne-am plictisit. Pe Ebru am prins la fel de mult peste ca pe baltile Debeleace sau Belo Blato din Serbia, balti private si bine administrate, pline de peste, pe care am tinut si concursuri. Dar noi am prins totusi pe rau, ceea ce visam de multa vreme sa se intample. Multumim colegilor nostri din filiala Team Idella din Spania pentru pachetul de servicii la cheie oferit si satisfactia de a avea o partida reusita de pescuit pe Ebro.
Personal, am observat avantaje si dezavantaje la pescuitul pe Dunare si la pescuitul pe Ebru, pe care le mentionez mai jos:
Pescuit la Dunare – AVANTAJE:
– Esti in tara, e mai comod de ajuns la locul de pescuit
– Esti in semisalbaticie sau semicivilizatie si poti face focul si mancare
– Zonele sunt frumoase si te relaxeaza
Pescuit la Dunare – DEZAVANTAJE:
– NU PRINZI PESTE! prinzi doar frustrari (daca nu ai avea destule din viata de zi cu zi)
– Nu exista nici un orizont de speranta in refacerea efectivelor de peste din Dunare, nici din bun simt sau educatie si nici datorita legii
– Ramane un fluviu fara peste intr-o tara a nimanui, pardon! O tara de hoti, de prosti si de corupti
Pescuit pe Ebru – AVANTAJE:
– PRINZI PESTE PANA LA EPUIZARE!
– Pescuiesti la mai multe specii cu sanse mari de a prinde
– Costuri rezonabile: cca 250-300 euro pentru 6 zile, fara avion (care mai e vreo 70 euro cu bilet luat din timp)
Pescuit pe Ebru – DEZAVANTAJE:
– Nu ai voie sa pui cortul peste noapte (dar la vremea placuta se poate dormi lejer afara pe izolir)
– Nu ai voie sa faci focul, trebuie butelie daca vrei sa gatesti
– Trebuie permis de pescuit (amenda e mare daca nu-l ai si nu poti da spaga ca pe Dunare)
Ce e frumos in lumea civilizata e ca poti face clar diferenta intre activitatile pe care ti le doresti. Daca vreau sa prind peste merg pe un rau si pescuiesc pentru ca acolo este peste, daca vreau excursie si plimbari merg cu cortul si campez. In Romania niciodata nu sti ce surprize neplacute te asteapta si vei continua sa aduni frustrari in ceața coruptiei si a neputintei administrative.
Pentru clubul Team Idella e clar: GO WEST, baby!
Un articol scris de Constantin
Pescuit pe Ebru versus Pescuit pe Dunare,