Pescuitul la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda. Interviu cu Pompy Aranyos de la Team Idella: “E visul oricărui pescar să ajungă acolo!”

Pompy Aranyos de la Team Idella s-a întors recent din Thailanda unde, cu toate că a mers în concediu, nu a ratat ocazia unei partide de pescuit. Cum a fost locația, ce a prins și ce condiții oferă Gillhams Fishing Resorts aflați din interviul de mai jos, o discuție presărată cu “ponturi” care vă vor ajuta mult dacă vă surâde ideea pescuitului în Thailanda.

Cum ai ajuns tocmai în Thailanda la pescuit?

În Thailanda sunt două bălți cunoscute la nivel internațional. E Gillhams Fishing Resorts, unde am fost eu, și încă una care se numește Jurassic Mountain Resort, unde am vrut să merg inițial. Anul trecut am tot fost pe Ebru și m-am împrietenit cu un englez care locuiește în Olanda. I-am spus că vreau să merg la Jurassic, deja vorbisem, aproape că îmi făcusem rezervarea. M-a sfătuit însă să nu merg acolo, pentru că la Gillhams sunt mult mai mari peștii și e mult mai faină locația. Într-adevăr, e un pic mai scump, însă e mai ok din punct de vedere al calității peștelui, comparativ cu Jurassic. Așa am ajuns la ei. Locația e superbă! E visul oricărui pescar să ajungă acolo. Cum e Ebru pentru mulți.

Pescuit la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda

Pescuit la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda

Cum sunt condițiile la Gillhams Fishing Resorts?

Cazarea e perfectă, apa foarte ok, plus foarte mult pește. Un singur lucru nu mi-a plăcut. Ei au câțiva ghizi de pescuit acolo. Înainte să-ți începi partida de pescuit ți se dă un fluier, iar în momentul în care ai pește în cârlig trebuie să fluieri ca să vină ghidul să te ajute să scoți peștele din apă pentru poză. Tu nu manevrezi peștele deloc! Asta e chestia pe care trebuie să o facă ei, obligatoriu. Pe lângă asta, ei trebuie să te ajute cu nadă, să-ți spună care sunt locurile bune, tot felul de chestii de genul. Ei nu sunt plătiți de către resort, nu au salariu, au masa asigurată și trăiesc din ciubucul de la pescari. Atunci, evident, dacă le dai ciubuc te ajută, dacă nu le dai, nu. E un pic nasol pentru că, pe lângă faptul că dai o grămadă de bani, să le mai dai și lor ciubuc mi s-a părut aiurea.

Ce fel de pești ți-ai dorit să prinzi?

Eu plecasem “setat” pe Arapaima – că doar e peștele lor cel mai mare – și ei m-au pus pe un loc despre care ziceau că e cel mai bun de Arapaima. Nu zic că n-am văzut Arapaima în zonă, am avut și trei trăsături serioase, dar din păcate am avut parte și de vreme urâtă, cu ploi și furtuni, și nu am prins nimic. Până la urmă le-am spus că nu era ok locul respectiv – stătusem deja două zile acolo și nu prinsesem nimic – și că vreau să mă mut în alt loc. M-am mutat și apoi am început să prind, însă destul de slab față de ce m-am așteptat.

Locația e superbă, pește este, nu se pune problema. Cât am stat eu la pescuit, exact în locul meu, au mai băgat niște crapi siamezi între 15 și 20 de kilograme. Au prins și ceilalți pescari. Chiar lângă mine a stat un australian care a pescuit două zile și a avut un noroc maxim. A doua zi prinsese deja un Arapaima de 200 de kilograme. Încă o dovadă că pescuitul e cam 90 la sută noroc și 10 la sută știință. Ceva de genul. Oricum, adevărul e că m-aș mai duce, ca locație e vis!

Pescuit la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda

Pescuit la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda

Ce stil de pescuit poți să abordezi acolo? Pescuiești ca la crap?

Da, în principiu pescuiești ca la crap, dar la Arapaima poți să pescuiești ca și la știucă, cu plută mare și pește – și așa am pescuit –, dar poți să pescuiești și ca la somn, pe fund, dar tot cu pește, congelat, evident. În general se pescuiește tot la boiliesuri, cam acesta este stilul principal de pescuit.

Ce am văzut că merge foarte bine pentru somn e să pescuiești cu bucăți de salam. Eu am prins un somn la salam. Locația fiind administrată de englezi, vin foarte mulți englezi iar în Marea Britanie se pescuiește foarte mult la carne de conservă, așa că folosesc și la Gillhams carnea de conservă.

Legat de nadă, se nădește cu un groundbait destul de ciudat și cu pelete. Te lasă să-ți aduci de acasă nada, însă nu știu cine ar vrea să care atâția kilometri nada. Dar poți să faci chestia asta dacă ții neapărat să pescuiești cu un anumit tip de nadă.

Ce limită ai avut la bețe?

Limita e de trei bețe. Eu am pescuit cu două, oricum de obicei pescuiesc cu două pentru că nu-mi place să am grijă de prea multe bețe. Ideea e că dacă ai băț în plus, și plătești în plus. Altă chestie care nu mi-a plăcut e că ești cumva limitat la nadă, în sensul că pentru banii pe care îi plătești îți dă o anumită cantitate de nadă.

Cumva te cam obligă să mai cumperi în plus, ca să prinzi pește. Bine, poți să ai și noroc, cum a avut și australianul de care ți-am povestit. El a prins ditamai peștele la o singură bilă. Plus că a stat într-un loc în care de obicei nu se prindea Arapaima… Norocul începătorului! Nici nu era pescar.

Pescuit la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda

Pescuit la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda

Câte zile ai pescuit?

Am stat patru zile la pescuit. Chiar am prins o perioadă în care a mers destul de ok. Auzisem că, înainte să ajung, s-au prins doi-trei pești pe toată balta. Foarte slab! De obicei se prinde enorm. Probabil a fost și din cauza vremii, a plouat foarte mult și au fost schimbări de vreme. Era ba cald, ba ploaie. Oricum, merită! A fost o experiență minunată.

Am văzut pozele, ai prins pești foarte frumoși!

Da, am prins doi Pacu, unul dintre ei foarte mare, e peștele acela care are o dantură asemănătoare cu cea a oamenilor. Unul a avut în jur de 18 kilograme, cel mare dintre cei doi Pacu. Părea mult mai mare în poză, pentru că-i foarte lat, are o formă ciudată. Primul a avut cam opt kilograme.

Am mai prins și un somn asiatic cu coadă roșie, unul destul de drăguț. Este pește, am văzut că s-a prins și Arapaima, și tot felul de crapi siamezi. Chiar merită! Merită să mergi doar pentru pescuit. Eu m-am dus în concediu în Thailanda și am zis că dacă tot merg ar fi păcat să nu pescuiesc.

Pescuit la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda

Pescuit la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda

Deci nu ai mers expres pentru pescuit…

Da, nu am mers pentru pescuit. Am profitat că am fost acolo și am pescuit, și nu regret. Regret doar că nu am prins Arapaima, pentru că pestru asta mă dusesem, dar or să mai fie și alte ocazii.

Ai recomanda Gillhams Fishing Resorts ca locație de pescuit?

Da, cu siguranță! Mai ales la ce pești au! Pe lângă balta în care pescuiești, au și o crescătorie de Arapaima. Când săreau și dădeau câte o coadă, practic săream și eu de pe scaun. Așa “animale” au. Și chiar se ocupă oamenii. Spre exemplu, în fiecare dimineață se verifică pH-ul apei. Se vede că s-au investit o grămadă de bani în locație. Au și multă grijă de pește. Se pescuiește cu cârlige fără barbetă, sau cu barbeta îndoită sau ruptă, ca să nu rănești peștii.

Asta e singura chestie care nu mi-a plăcut, partea cu ghizii. Când mergi pe o baltă pe care nu o cunoști și ești și cumva limitat la scule de pescuit și la nadă, contează foarte mult un pic de ajutor. Nu e ca și cum ai merge cu mașina plină de nadă și momeli și ai avea posibilitatea să încerci orice. Ești limitat. De exemplu, dimineața, îi ceream ghidului pelete, și-mi aducea pe la trei-patru după-masa. Se ducea aproape toată ziua, știi? Era un pic deranjant, dar asta e. Data viitoare o să știu. Oricum, recomand pescarilor să meargă. Chiar merită!

Pescuit la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda

Pescuit la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda

Ce ți-a plăcut cel mai mult în Thailanda?

Cel mai mult mi-a plăcut locația. E excelentă! Totu-i verde, e frumos, e curat. Mâncarea de la restaurantul resortului  nu prea m-a încântat – eu sunt ceva mai priceput în ale bucătăriei și poate din acest motiv sunt mai mofturos – dar locația e excelentă.

Și dacă nu pescuiești, poți să te cazezi acolo. Ai piscină, toate condițiile. Acum construiesc un fel de spa cu saună, masaj, chestii de genul. E minunată locația! Foarte fain aranjată, e liniște…Superb, superb!

Mai multe imagini, aici.

Un interviu realizat de Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (6 votes cast)
Pescuitul la Gillhams Fishing Resorts, Thailanda. Interviu cu Pompy Aranyos de la Team Idella: "E visul oricărui pescar să ajungă acolo!", 4.8 out of 5 based on 6 ratings

Author Bio

Leave a reply