Reproducerea crapului

In general, crapii isi depun icrele intre aprilie si august, in functie de clima. Au un sistem de reproducere extrem de eficient. Un peste de 4 kg ar putea produce pana la 1 milion de icre, 90% dintre acestea sunt fertilizate. Icrele lipicioase sunt depuse peste obiecte scufundate. Nici o ingrijire parinteasca nu este data icrelor sau tinerilor. In momentul cand pestele ajunge la 1/3 din un centimentru in lungime, el incepe sa se hraneasca in mod activ.

cum_se_reproduc_crapii_puiet_crapMomentul de reproducere

Dezvoltarea icrelor si spermei de crap sunt afectate in mod direct de temperatura apei, disponibilitatea produselor alimentare, cantitatea de oxygen dizolvata in apa, precum si de durata zilei. Icrele se coc atunci cand glanda pitulara a crapului feminine stimuleaza eliberarea de gonadotropine.

In zonele temperate, crapii devin maturi sexual in doi ani, si isi depun icrele primavara. In regiunile tropicale, acestia isi pot depune icrele de mai multe ori. Crapii isi depun icrele, de obicei, doar o data, dar o populatie de crapi poate depune icre intregul sezon.

Crapii maturi sexual au caracteristici diferite. La femele, ovarele sunt mari si ingrasa stomacul. “Testiculele” masculilor sunt mai mici. Atunci când masculii sunt gata pentru depunerea icrelor, acestia dezvolta noduli de reproducție pe cap și pe aripioarele pectorale, în principal de-a lungul oasele a trasaturilor fine. In perioada de reproducere, masculul  inghionteste femela cu capul si aripioarele, pentru a incuraja depunerea icrelor.

reproducerea_crapului_icreUnde is depun crapii icrele?

Crapii isi depun icrele primavara si la inceputul verii in zone cu buruieni, ierburi, lacuri putin mai adanci, de aproximatic 2-3 metri adancime. Acestia prefera sa-si depuna icrele, atunci cand nivelul apei creste.

Ce mananca crapii care isi depun icrele?

Crapii care isi depun icrele nu sunt de obicei interesati de mancare, dar dupa depunerea icrelor, sunt. Crapii pre si post reproducere pot fi gasiti in apelele curgatoare, acolo unde se intampla depunerea icrelor. Pescarii ar trebui sa caute crapi post-reproducere, pentru cel mai bun pescuit in aceasta perioada a vietii crapului.

Crapii isi mananca propriile icre?

Pestii adulti aflati intr-o populatie densa si extreme de competitiva, isi mananca propriile icre si larve. Atunci cand numarul adultilor scade, supravietuirea crapilor mai tineri este cu mult imbunatatita, si o noua generatie apare puternic.

Cum isi depun icrele crapii?

Crapii masculi si femele isi depun icrele inotand unul langa altul. Un crap femela are sapte masculi care ii fertilizeaza icrele la un moment dat, desi media este undeva pe la trei, patru masculi iar reproducerea poate aparea peste cateva zile.

Crapul femela isi elibereaza icrele in apa. Cantitatea depinde de varsta, marimea, sanatatea si de cate ori crapul a produs icre.

Modificari fiziologice beneficereproducerea_crapului_puiet_crapi

Icrele de culoare galbena, portocalie sau chilimbir eclozeaza intre trei si opt zile, in functie de temperatura apei. Au un galbenus de ou, inconjurat de o membrane din doua straturi. Icrele plutesc in current fara protectia adultilor pentru 24-30 ore inainte de a ecloza. Icrele mici, lipicioase sunt depuse la intamplare, dispersate  pe scara larga in adancituri, iar acestea raman agitate in buruieni sau ierburi.

Pentru primele 2-4 zile, icrele de peste ingera sacul vitelin, care are toate elementele nutritive necesare pentru supravietuire. Atunci cand vor ajunge la o lungime de 8mm, ele le vor absorbi complet. Daca incubatia se intampla spre iarna, icrele crapilor tineri, nu au destul timp pentru a-si construi rezerve de grasime mor inainte de iarna.

Pestii tineri raman in apa de adancime mica cu buruieni si ierburi, pentru a fi protejati de pradatori. In acest timp invata cum sa-si coordoneze miscarile si sa scape repede de pericol. Atunci cand cresc mai mari, acestia parasesc locul, si cauta ape mai adanci. Dezvoltarea lor este mai rapida in apa calda, bogata in alimente. Crapul poate ajunge la 0,9 kg si 15 cm lungime intr-un an si continua sa creasca la aceasta rata.

Cu stima,

Robert

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (44 votes cast)
Reproducerea crapului, 4.3 out of 5 based on 44 ratings

Author Bio

3 Comments

 1. Ernesto Berry - May 7, 2013

  Pestii care construiesc cuib de spuma: Dintre acestia fac parte Betta Splendens, Gourami, unele Centrarchidae, unii Cichlizi si cateva Callichthyidae. Acestia construiesc cuiburi de spuma in care isi depun icrele fertilizate si in care acestea sunt pazite pana eclozeaza. Aceste cuiburi, de obicei construite de mascul, sunt alcatuite fie din bule aglutinate cu ajutorul salivei la suprafata apei, fie sunt zone pentru depunerea icrelor la fundul apei. Masculul aduce femela langa cuib si fecundeaza icrele inainte de a le depune in cuib. Dupa incheierea depunerii, masculul indeparteaza femela cu violenta, de aceea trebuie indepartata imediat dupa ce depune. Masculul pazeste apoi inversunat icrele.

 2. ucu - April 26, 2014

  Va rog sa ma ajutati!!!!!!
  Am o problema foarte dificila.in iarna am mai avuto odata si am scapat foatte greu de ea.Se pune pe crapi ceva spuma alba gelatinoasa care ii inveleste si nu mai pot sa inoate/respire.mi-au murit foarte multi crapi in iarna iar acuma am observat ce incepe sa se faca din nou.Pe deasupra,le mai si mananca aripile inotatoare…le franjureaza…le mananca parce ceva.Ajutati-ma va rog cu un tratament sau ceva ca nu mai vreau sa imi moare iar!!!!:-(

  • Nicu - January 18, 2015

   ucu am mai auzit de la cineva ca a avut aceeasi problema si a rezolvato cu drojdie dizolvata intr.un bol si aruncata in balta cu pestii bonavi dar nu stiu compozitia…(balta nu era prea mare 20×10 metri)

Leave a reply