Simturile crapului

Precum oamenii, crapii sunt dependenti de simturile lor, atunci cand vine vorba de hrana. Crapii pot mirosi, gusta si vedea hrana pe care au de gand sa o manance. Acestia au un sistem olfactiv foarte bine dezvoltat, care le permite sa simta orice substanta dizolvata in apa. Captuseala din gurile lor contine celule sensibile chimic, care ii permite sa determine daca mancarea este buna sau rea. Crapul poate vedea cu ajutorul ambilor ochi. Cu toate acestea, daca un obiect este imediat in fata si sub gura, crapul se bazeaza pe simtul sau tactil si pe gust pentru a detecta obiectele.

Crapii pot mirosi?simturi_crap_miros_crap

Crapii pot mirosi hrana in apa. Intr-o clipa, creierul lor recunoaste mirosul si determina daca e comestibil. Experimentele au aratat ca, crapii sunt capabili sa recunoasca mirosul de aminoacizi si alte mirosuri emise de raci si plante acvatice. Crapii asociaza negativ unele mirosuri ale unor anumite alimente care contineau un carlig in trecut, iar asta ii afecteaza dorinta de a se hrani.

Crapii au simt al gustului?

In plus, fata de simtul dezvoltat de miros, crapii au un excellent simt al gustului. Captuseala din gurile lor contine celule sensibile chimic, care ii permite sa determine daca mancarea este buna sau rea. De asemenea, crapii au papilele gustative pe barbulele lor, inotatoarele pectorale si pelviene, sub capul lor, si de-a lungul lungimii corpului lor. Acestea le permit sa identifice mai precis sursele de hrana.

Exista diferente de opinie cu privire la ce Ii se pare crapului gustos. Unii au sugerat ca acestia iubesc boilesurile, firimiturile de paine, momelile cu arome de fructe. Cele mai bune alimente sunt acelea care emit fie mirosuri favorabile, fie cele care contin ingrediente care le imita. Boilesurile contin atractori naturali, cum ar fi extractul de alge precum si o proteina de buna calitate, astfel ca va atrage mai mult peste decat alte momeli. Unii pescari folosesc arahide. Desi arahidele contin lipide, zaharuri si aminoacizi, acestea nu imita hrana naturala pentru crapi.

Unii pescarii se lauda cu privire la eficacitatea momelilor  care contin ingredient care imita diferite arome. Cand boilesurile nu reusesc sa atraga crapul,  va functiona, de obicei, porumbul artificial. Un avantaj de a utiliza imitatii, cum ar fi porumbul fals, este faptul ca pestii mici nu se vor atinge de acesta.

simturile_crapilor_ochi_crapFereste-te! Crapul vede!

In afara faptului ca,isi pot mirosi si gusta prada, crapii pot vedea. Ochii crapului sunt mai sensibili decat ai nostri. Ei pot vedea in conditii de lumina slaba si poate detecta lumina ultravioleta. Crapul isi foloseste ambii ochi pentru a se concentra si a vedea cu exactitate. Ei au un unghi mort chiar in fata si sub gura lor. La apropiere, acestia depind de simtul tactil si de gust pentru a detecta hrana. Ochii crapului sunt foarte sensibili deasupra apei, la schimbari de lumina si de miscare. Pescarii trebuie sa poarte haine de camuflaj pentru a evita detectarea de catre crap. Pentru a evita sa fie vazut, pescarul trebuie sa se apropie de crap prin spate. Atunci cand pescuieste, pescarul trebuie sa arunce momeala in apropiere de mirosul crapului, dar cu grija. Daca crapul aude zgomote neobisnuite sau vede un fir, se va opri din hranit, si va inota mai departe.

Crapii aud?

Crapii au urechi foarte bune, care pot detecta frecvente de la 60 la 6000 Hz. Ele sunt situate in interiorul corpului, pe fiecare parte a corpului, chiar deasupra branhiilor, in partea din spate a creierului. Urechile sunt dotate cu un sac umplut cu lichid cu fire mici de par aflate pe un os al urechii (otolith) care detecteaza vibratiile in apa. Atunci cand bate vantul, firele din apa vor vibra. Crapul este capabil sa “auda” vibratiile, si va evita momeala si carligul.

simturile_crapuluiInstincte primare

Bine, utilizati momeala potrivita si va aflati in locatia potrivita pentru a prinde crap, dar acestia nu musca. Ce se intampla?

Crapul are un creier mare iar acestia isi pot aminti lucrurile care li s-au intamplat. De asemenea, au un instinct natural care le spune sa evite anumite alimente, mirosuri, obiecte si locatii. Atunci cand pe langa instinct, si o vedere acuta, simt al mirosului si simt al gustului, aveti un animal care poate decide singur daca se va duce spre momeala sau daca o va lasa acolo.

Acea perioada din an

 Exista multe discutii cu privire la impactul anotimpului sau a vremii, asupra simturilor crapului. Toamna, crapii se hranesc cu proteine. Vremea rece intensifica instinctele lor de hranire, odata cu aerul si apa rece. In timpul verii, crapii incearca sa-si conserve energia. Pestii sunt intotdeauna mai agresivi atunci cand bate vantul, cand creste nivelul de oxygen si cand lumina nu patrunde in apa. Pescuitul in zile cu presiune mare este dificil, dar nu imposibil.

In speranta ca acest articol sa va aduca rezultate notabile.

Cu stima,

Robert Szabo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (24 votes cast)
Simturile crapului, 5.0 out of 5 based on 24 ratings

Author Bio

Leave a reply